Co přináší schválená novela zákoníku práce? 2023 a 2024

Novela zákoníku práce

Již od 1. října 2023 je novelizován zákoník práce novelou č. 281/2023 Sb., která byla vyhlášena 19. září. Většina změn je účinná hned od 1. října 2023.

Přehled změn

Elektronické uzavírání pracovněprávních jednání - smluv a dohod

Nově je možné uzavírat pracovněprávní jednání v elektronické formě. To znamená, že pracovní smlouva, výpověď z pracovního poměru nebo dohoda o rozvázání pracovního poměru mohou být uzavřeny prostřednictvím datové schránky, e-mailu nebo jiného prostředku elektronické komunikace.

Upravená informační povinnost zaměstnavatele

Tato novela rozšiřuje povinnost poskytovat informace zaměstnancům o dalších důležitých aspektech. Jste proto povinni sdělit zaměstnancům následující informace:

  1. Délka a podmínky zkušební doby.

  2. Stanovená týdenní pracovní doba.

  3. Rozsah práce přesčas.

  4. Možnosti odborného rozvoje, pokud je zaměstnavatel poskytuje.

  5. Informace o orgánu sociálního zabezpečení, kam zaměstnavatel odvádí pojistné.

  6. Podmínky pro elektronické doručování dokumentů (v případě, že zaměstnanec udělí souhlas k tomuto způsobu doručování).

  7. Podmínky vysílání zaměstnanců do zahraničí (v případě, že je zaměstnanec skutečně vysílán do zahraničí).

Pokud tyto informace nejsou uvedeny přímo v pracovní smlouvě, zaměstnavatel je povinen je písemně sdělit zaměstnanci nejpozději do 7 dnů od zahájení pracovního poměru. Toto je zkrácení původní lhůty, která byla dříve jeden měsíc.

Důležité je také, že zaměstnanci musí být informováni o jakýchkoliv změnách těchto informací a skutečnostech bez zbytečného odkladu, nejpozději v den, kdy taková změna začne platit. Tato povinnost se však nevztahuje na změny v právních předpisech, interních pravidlech a kolektivních smlouvách.

Mějte na paměti, že tato povinnost informování platí teď i pro dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, jako jsou dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ).

Novela také od 1. října zavádí např. pravidla pro výkon práce na dálku (home office).

Součástí novely je také změna zákona o daních z příjmů - náhrada za home office do výše stanovené vyhláškou - od 1. října je tato paušální náhrada stanovena vyhláškou 299/2023 Sb. na 4,60 Kč za každou započatou hodinu práce. 

Mohlo by vás zajímat: