Co přináší schválená novela zákoníku práce? 2023 a 2024 - Dohody mimo pracovní poměr (DPP a DPČ)

Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ) procházejí zásadními změnami. Zřejmě to nepřinese výhody pro mnoho zaměstnavatelů. Následující je stručný přehled klíčových změn:

  1. Nová povinnost rozvrhnout pracovní dobu zaměstnanců na dohodě v písemném rozvrhu.

  2. Sjednocení pracovní doby a doby odpočinku

    , což znamená, že na dohody se bude vztahovat úprava přestávek v práci, zajištění nepřetržitého odpočinku a podobně, stejně jako u pracovních smluv.

  3. Plné uplatňování úpravy překážek v práci na "dohodáře".

  4. Zavedení práva na dovolenou a vzorce pro výpočet její délky.

  5. Možnost "dohodářů" žádat o přechod do pracovního poměru

    , a to s vyšší ochranou, i když zaměstnavatel jejich žádost odmítne.

Co by měli zaměstnavatelé udělat v této situaci?

Pokud využíváte DPP a DPČ, je třeba pečlivě zvážit, zda tyto dohody stále představují pro váš podnik smysl. Zaměstnávání na základě dohod bude nyní náročnější a pravděpodobně dražší, zejména kvůli novým administrativním povinnostem.

Pokud se rozhodnete nadále využívat "dohody", budete muset provedení zásadní změny ve vzorcích těchto dohod, aby odpovídaly novým právním požadavkům.

Lidé budou muset nově dostávat rozvrh práce – písemně a minimálně tři dny předem.

Zaměstnavatel si bude muset připravit peníze navíc, a to na svátky, víkendy nebo noci.

Pracovníci budou moci po půl roce požádat o plnohodnotné zaměstnání. Případné odmítnutí bude muset firma písemně zdůvodnit.

Od roku 2024 budou mít také lidé pracující na dohodu nárok na dovolenou. Novela mění i pracovní podmínky pro těhotné a rodiče s dětmi do devíti let. Ti mohou žádat o práci na dálku – firmy nicméně mohou odmítnout. Žádost o zkrácený úvazek mohou zaměstnavatelé odmítnout jen ze závažných důvodů. 

Mohlo by vás zajímat: