Jak legálně vyplatit peníze z vlastní firmy

Česká daňová legislativa je komplexní, a proto existuje několik různých způsobů, jak můžete peníze z firmy vyplatit. Pojďme se podívat na některé z nich a uvedeme také příslušné sazby a limity pracovního času.

  1. Podíl na zisku (Dividenda):

    Jednou z nejjednodušších možností, jak si odměňovat jako majitel firmy, je podíl na zisku, takzvaná dividenda. Běžně se vyplácí jednou ročně. Dividenda podléhá 15% dani, pokud ji přijme fyzická osoba, a zisk firmy již byl jednou zdaněn 19% sazbou daně z příjmu právnických osob.

  2. Zaměstnání sebe sama:

    Společník nebo jednatel mohou pracovat ve firmě na základě pracovní smlouvy a pobírat mzdu jako zaměstnanec. Tato možnost podléhá obvyklým pracovněprávním pravidlům, včetně limitů pracovního času a povinnosti platit daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění.

  3. Odměna jednatele za výkon funkce:

    Společník ve společnosti s ručením omezeným může uzavřít smlouvu o výkonu funkce s jednatelem a vyplácet mu pravidelnou měsíční odměnu, pokud to povoluje konkrétní situace. Odměny musí být stanoveny tak, aby nepoškodily společnost. Limity pracovního času zde nejsou upraveny, ale práce jednatele by neměla kolidovat s jeho funkcí v orgánech společnosti.

  4. Dohoda o provedení práce:

    Tato dohoda umožňuje vyhnout se platbě zdravotního a sociálního pojištění, avšak s maximálním ročním limitem pracovního času stanoveným na 300 hodin. Při této formě vyplácení je třeba platit daň z příjmu.

  5. Pronájem prostorů či majetku:

    Společník může firmě pronajmout prostory nebo majetek a inkasovat pravidelné platby za pronájem. Tento příjem je daněn jako příjem fyzické osoby.

  6. Půjčení peněz firmě:

    Lze poskytnout firmě půjčku s úrokem, avšak úroková sazba musí být přiměřená. Příliš vysoké úroky by mohly upoutat pozornost finančního úřadu. Z vyplaceného úroku musí společník odvést daň z příjmu.

  7. Další možnosti:

    Další možnosti zahrnují náklady na pohonné hmoty, nákup kancelářského vybavení, notebooků atd., v souladu s obvyklými standardy a vztahující se k podnikání.

Varování před švarcsystémem: Je důležité se vyvarovat nelegálním praktikám, jako je fakturace sobě samému, což může být vnímáno jako nezákonný pokus o vyvedení peněz z firmy.

Mohlo by vás zajímat: