Růžové prohlášení: Jak si uplatnit daňové výhody

V každém zaměstnání vás váš zaměstnavatel žádá o vyplnění růžového papíru, známého jako "růžové prohlášení," pro účely daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti v daném zdaňovacím období. Na základě informací uvedených v tomto prohlášení, jako například vaše studentský status nebo počet dětí, váš zaměstnavatel určuje, kolik daně vám bude srážet z vaší mzdy.

Důležité je, že růžové prohlášení musíte každý rok nově podepsat, i když se vaše pracovní situace nezměnila a neprojevují se změny v slevách na daň.

Důležité upozornění je, že nesmíte mít současně podepsáno růžové prohlášení u dvou různých zaměstnavatelů ve stejném kalendářním měsíci. Toto by bylo nelegální a vedlo by k neoprávněnému uplatnění daňových slev u druhého zaměstnavatele. Pokud byste takové slevy neoprávněně uplatnili, musíte je buď vrátit svému zaměstnavateli nebo je nahlásit finančnímu úřadu. Každý zaměstnanec svým podpisem potvrzuje, že v daném období růžové prohlášení u jiného zaměstnavatele nepodepsal.

Každý zaměstnanec má právo na růžové daňové prohlášení, bez ohledu na to, zda má pracovní smlouvu nebo jiný typ pracovní dohody. Růžové prohlášení pro osoby pracující na Dohodu o provedení práce (DPP) nebo Dohodu o pracovní činnosti (DPČ) je stejné jako pro zaměstnance pracující na základě pracovní smlouvy.

Pokud jde o to, kde podepsat růžové prohlášení, měli byste to udělat u zaměstnavatele, u kterého máte vyšší příjmy. Volba závisí pouze na vás a na tom, který zaměstnavatel vám v daném měsíci nabízí výhodnější podmínky.

Prohlášení poplatníka daně ke stažení zde

https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/dt-upozorneni-mf-k-tiskopisum/5457_26.pdf

Mohlo by vás zajímat: