Nová pravidla u brigádníků pro výdělky a odvody na sociální a zdravotní pojištění

Od 1. ledna 2024 se u brigád na dohodu o provedení práce (DPP), značně omezí kolik vyděláte. Změna se bude především týkat těch co mají více dohod u více zaměstnavatelů.

Dvě hlavní změny týkající se vašich příjmů u dohod jsou zásadní:

Nově budou zavedeny limity pro výši příjmů. Překročíte-li je, automaticky se na vás začne vztahovat povinnost odvodů na zdravotní a sociální pojištění a váš zaměstnavatel bude nucen snížit vám odměnu za práci o tyto odvody. Bude také povinen samostatně hradit tyto odvody za vás. Původní termín byl posunut na 1. 7. 2024.

Co se týče placené dovolené, pokud pracujete na dohodu o provedení práce (DPP) dlouhodobě, budete mít za splnění určitých podmínek nárok na placenou dovolenou. Můžete si ji buď během roku vybrat a odpočinout si, aniž byste přišli o příjem, nebo vám váš zaměstnavatel musí vyplatit peníze za nevyčerpané dny dovolené při ukončení dohody. Toto nová pravidla začnou platit od 1. 1. 2024.

Pokud jste zapojeni do více pracovních dohod? Buďte opatrní na limity výdělků.

Váš výdělek bude podléhat povinným odvodům na sociální pojištění, pokud:

  • u jednoho zaměstnavatele překročíte 25 % české průměrné mzdy,

  • nebo pokud v případě více zaměstnavatelů přesáhnete 40 % této průměrné mzdy. Pro rok 2024 je stanovena průměrná mzda ve výši 43 967 Kč

Pracujete u jednoho zaměstnavatele?

Pokud pracujete pro jednoho zaměstnavatele, platí limit ve výši 10 000 Kč měsíčně. Překročení tohoto limitu znamená začátek odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Od příštího roku se tento limit zvýší na 25 % průměrné mzdy, což je 10 992 Kč. 

Do 10 000 Kč měsíčně se platí pouze 15% srážková daň. Pokud je takováto dohoda vaším jediným příjmem a máte  podepsané růžové prohlášení (prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob) srážkovou daň platit nemusíte.

Pracujete u více zaměstnavatelů?

Pokud máte více dohod a váš příjem překročí 40 % průměrné mzdy, tj. 17 587 Kč začne pro vás platit povinnost odvodu sociálního a zdravotního pojištění.

Jaká je výše odvodů?

  • Sociální pojištění

     hrazené zaměstnavatelem je 24,8 % a 7,1 % (od roku 2024) hrazené zaměstnancem.

  • Zdravotní pojištění

     hrazené zaměstnavatelem je 9 % a 4,5 % hrazené zaměstnancem.

Vaš povinnost sdělit novému zaměstnavateli o vašich dalších pracovních dohodách.

Nově budou dohody o provedení práce muset být zaregistrovány u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), kam zaměstnavatelé budou povinni každý měsíc hlásit výši mezd.

Váš nový zaměstnavatel bude mít povinnost písemně vás upozornit na nutnost informovat ho o vašich dalších pracovních závazcích a požádá vás o podepsané potvrzení.

Díky této změně bude ČSSZ informována o všech vašich pracovních dohodách a bude sledovat vaše výdělky. Pokud překročíte určený příjmový limit, ČSSZ informuje vaše zaměstnavatele o povinnosti odvádět sociální pojištění."

Jestliže zaměstnavatel prokáže, že jste zatajili existenci dalších zaměstnavatelů, budete sami platit pojistné. A nejen 7,1 % odvodu z vaší mzdy, ale i 24,8 % části, kterou by jinak hradil váš zaměstnavatel.

Nárok na dovolenou u DPP a DPČ od roku 2024

O nároku na dovolenou u dohod jsme si přečtěte zde.

Mohlo by vás zajímat: